Α.Πανίδου, Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης: όσο δεν αντιμετωπίζουμε εκείνα που γεννούν τη βία εναντίον των γυναικών , δεν τη σταματάμε

Αν δεν αναζητήσουμε και δεν θεραπεύσουμε τα αίτια που γεννούν τη βία, σε όλες της τις εκφάνσεις, εναντίον των γυναικών, δεν θα τη σταματήσουμε, επισημαίνει η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης, μέλος ΟΓΕ, δικηγόρος κ. Αγγελική Πανίδου, υπογραμμίζοντας ότι βία είναι και η ανεργία, η 10ωρη εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η φροντίδα παιδιών η ΑΜΕΑ , το τσάκισμα των Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και πολλά άλλα ακόμη που επιφορτίζουν τη γυναίκα στην καθημερινότητα της.

Η ρίζα αυτής της παθογένειας είναι η ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία που γεννά την απαξίωση, τον ανταγωνισμό, την αλαζονεία, την υποτίμηση, την απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ίδιας της ζωής της, επισήμανε.

Η κ. Πανίδου σημείωσε ότι είναι πρόκληση της κυβέρνησης να ανακοινώνει ότι παίρνει μέτρα προστασίας και πρόληψης κατά της σεξουαλικής βίας στους χώρους εργασίας, όταν υιοθετεί οδηγίες της Ε.Ε, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα αυτά καλούνται να εφαρμόσουν οι εργοδότες , οι οποίοι είναι εκείνοι που στην πλειοψηφία τους καταγγέλλονται για τέτοιες πρακτικές.

Με την ιδιότητα της δικηγόρου, εστίασε και στο δικαιϊκό σύστημα με το οποία αντιμετωπίζονται τα περιστατικά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τους βιασμούς, η δε κυβέρνηση της Ν.Δ στο νέο Π.Κ. αυστηροποίησε τις ποινές αλλά απλούστευσε  τις αναστολές ποινών. Εκτίμησε ότι όσο δεν θωρακίζεται το σωφρονιστικό σύστημα, δεδομένου ότι κάποια στιγμή οι δράστες θα είναι ελεύθεροι, δεν θα αλλάξουν συμπεριφορές.

Σημείωσε ότι ο όρος ‘γυναικοκτονία’ , που είναι δολοφονία, ενέχει τον κίνδυνο να παραπλανήσει, αφού δεν θίγει ή και συγκαλύπτει σε κάποιες περιπτώσεις, τις αιτίες που γεννούν το έγκλημα, διευκρινίζοντας ότι ο Σύλλογος είναι υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών περιστατικών βίας.

Τέλος, η κ. Πανίδου κάλεσε όλες και όλους σήμερα, στις 17:00, στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, στην παρέμβαση που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης, προκειμένου να συζητήσουν με τα μέλη , να ακούσουν τις θέσεις και τις απόψεις του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά