Δ. Γκαγκαλίδης : πρωτομαγιάτικες αποδράσεις στην Ξάνθη σε βουνό και θάλασσα

‘ Για μας, τους μεγαλύτερους, η Πρωτομαγιά των παιδικών μας χρόνων ήταν συνυφασμένη με την εκδρομή. Όπως  η Καθαρά Δευτέρα, έτσι και η Πρωτομαγιά, ήταν αφορμές για οικογενειακές εξορμήσεις στην εξοχή. Οι προορισμοί συγκεκριμένοι: βουνό ή θάλασσα. Πάμε να ξαναθυμηθούμε κάποιους αγαπημένους προορισμούς των Ξανθιωτών τις προηγούμενες δεκαετίες;’ μας λέει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης το πρωί της Παρασκευής , δυο μέρες πριν υποδεχθούμε τη φετινή Πρωτομαγιά:’ Δυο θα είναι οι αλλιώτικες προτάσεις μας σήμερα ενόψει της Πρωτομαγιάς. Θα πάμε στο βουνό, θα πάμε και στη θάλασσα. Όπως παλιά…’.

‘ Πιο φτωχά εκείνα τα χρόνια. Οι μετακινήσεις ήταν λιγότερες, τα αυτοκίνητα επίσης. Όμως κάθε φορά που δινόταν ευκαιρία, οι Ξανθιώτες, την αξιοποιούσαν οικογενειακώς ή με τις παρέες τους. Το βουνό πλημμύριζε από κόσμο. Το προτιμούσαν γιατί ήταν κοντινός προορισμός και πήγαιναν και με τα πόδια… Κάποιοι έπαιρναν την ανηφοριά του Σαμακώβ και ανέβαιναν μέχρι την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα. Οι απαιτήσεις ήταν λιγότερες τότε: ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο, μια πετσέτα κι ένα φορητό ραδιοκασετόφωνο της εποχής αρκούσαν για να αρχίσει το γλέντι…’ θα πει, πριν ξεκινήσουμε για να ξανασυναντηθούμε με τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων…

Και να ‘μαστε , ίσως, στο πιο γνωστό σημείο. Το περίφημο 8. Το 8ο χλμ Ξάνθης –Σταυρούπολης δηλαδή:’ οργανωμένος δασικός χώρος αναψυχής. Με τις ψησταριές, τις βρύσες με το δροσερό νερό, το κιόσκι που θα προφυλάξει από τη βροχή ή τον ήλιο, την ανοιχτή αλάνα για τις παρέες και τα παιδιά, τους κάδους απορριμμάτων για να τον αφήσουμε όπως τον βρήκαμε και τις πανέμορφες διαδρομές για όσους προτιμούν το περπάτημα στη φύση…’

Στα πρώτα μέτρα μετά το 8ο προς Σταυρούπολη, μετά το κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων , σταματάμε σε ένα μαγευτικό σημείο:’ δεν είναι οργανωμένος χώρος, είναι όμως εξαιρετική επιλογή. Πολλές αλάνες, πλούσιο γρασίδι, πλάι στο ποτάμι…Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον προτιμούν ’ σημειώνει.

Ακούστε το Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Φεύγουμε για την Κρύα Βρύση. Κι αυτός γνωστός προορισμός πολλών Ξανθιωτών. Περνά ο δρόμος από μπροστά :’ τελευταία έγινε μια διάνοιξη για αποτροπή κινδύνων, μετά τη στροφή για το Μέγα Εύμοιρο. Δείτε πως ‘ξαπλώνει’ στην πλαγιά. Και το όνομα φυσικά προήλθε από τις βρύσες που ακόμη και σήμερα ρέουν δροσερό νερό. Οργανωμένος χώρος με τα κιόσκια , τις ψησταριές του…’θα πει.

Μας οδηγεί στον κόμβο Λυκοδρομίου:’ πάντα σκιερό και δροσερό σημείο και αγαπημένος προορισμός πολλών φυσιολατρών, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Το Λυκοδρόμιο έχει τρεις εισόδους και εξόδους: από την Κρύα Βρύση, από εδώ που βρισκόμαστε τώρα , το χώρο αναψυχής και στην αρχή των στροφών προς Καλλιθέα. Εδώ, στο χώρο αναψυχής, θα βρει κανείς όλα όσα χρειάζεται για να απολαύσει τη φύση: κιόσκι, νερό, ψησταριές…’μας λέει και ξεκινάμε για τον τελευταίο βουνίσιο προορισμό μας.

Πάμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλαμούς:’ αυτό το σημείο το προτιμά σήμερα η νεολαία μας. Το χρησιμοποιεί για άθληση: τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο. Δεν παίρνουμε την άσφαλτο. Από την αλάνα ανηφορίζουμε το χωμάτινο τμήμα και οδηγούμαστε προς το Λιβάδι ή Θηλιά ή στο σημείο με την αναρτημένη πινακίδα που μας πληροφορεί για τις τουριστικές κατοικίες. Όποτε και να πάτε θα συναντήσετε πολύ κόσμο. Είναι πανέμορφο σημείο, που αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τα ποδήλατα των παιδιών θα ευχαριστηθούν ποδηλατοβόλτες. Αξίζει να περπατήσουμε στα μονοπάτια. Προς τη Θηλιά η διαδρομή είναι απολαυστική για τους περιπατητές. Ονομάστηκε έτσι το σημείο γιατί σχηματίζει μια νοητή θηλιά…’ εξηγεί.

Πάμε παραλία…

‘Οι απλωτές παραλίες και οι αμμουδιές από άκρη σε άκρη είναι διαθέσιμες: Μυρωδάτο, Μάγγανα ή από Εράσμιο , Μάγγανα μέχρι Άβδηρα, Μάνδρα. Θα πρότεινα να επισκεφθείτε και το τμήμα μετά τον Αϊ-Γιάννη,  το Πόρτο-Μόλο  και το beach bar της Μάνδρας. Νοικοκυρεμένο σημείο , καθαρό. Όπου κι αν καταλήξετε θα χαρείτε τη θάλασσα της Ξάνθης. Τον ήλιο που τόσο μας έλειψε το φετινό χειμώνα. Και αν είστε από τους τολμηρούς, γιατί να μην απολαύσετε και την πρώτη σας βουτιά; Ήδη κάποιοι συμπολίτες , σας πληροφορώ, ξεκίνησαν θαλασσινά μπάνια…’ θα πει και θα ευχηθεί :’Καλή Πρωτομαγιά με Αλλιώτικες Προτάσεις’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά