Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ακούστε τη συνεδίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Η ημερήσια διάταξη:

  • 01ο ΘΕΜΑ : Εκμίσθωση ακινήτων στη δημοτική αγορά Ξάνθης (εισηγητής Χασάπης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΚΞ)
  • 02ο ΘΕΜΑ : Έγκριση 13ης αναμόρφωσης προϋπολογισμός έτους 2022 (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης, Αντιπρόεδρος ΟΕ)
  • 03ο ΘΕΜΑ : Αποδοχή παραιτήσεων και ορισμός μελών στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) και συνεπής τροποποίηση της αριθμ.201/2019  προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκης)
  • 04ο ΘΕΜΑ : Αποδοχή παραίτησης και αντικατάσταση μέλους, στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) και συνεπής τροποποίηση της αριθμ.201/2019  προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης.

Σημείο αιχμής, υπήρξε η συζήτηση για τη συζήτηση περί της εκμίσθωσης ακινήτων στη δημοτική αγορά Ξάνθης. Οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση με το αιτιολογικό ότι το θέμα εισήχθη από την Οικονομική Επιτροπή, καθώς το ΣτΕ, με πρόσφατη απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που εξασφαλίζουν πλειοψηφία δημάρχου και μεταφέρουν αρμοδιότητες στις δημοτικές επιτροπές. «Αν υπερψηφίσουμε, τότε θα έμοιαζε ότι δε λαμβάνουμε υπόψιν τις αποφάσεις του ΣτΕ», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης -τοποθέτηση με την οποία συντάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σχολίασε ότι ένας νόμος διορθώνεται με νέο νόμο. «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή», τόνισε προσθέτοντας πως «θέμα αντισυνταγματικότητας αποφάσεων Οικονομικών Επιτροπών (εν προκειμένω) δεν τίθεται, σύμφωνα και με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία» και υπογράμμισε ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που λέει ο νόμος».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ξάνθη για Όλους» Σάββας Μελισσόπουλος αντέτεινε πως ένας νόμος μπορεί να αντικατασταθεί ή και να παραμείνει ανενεργός και σχολίασε πως «η συμμετοχή σε μία επιτροπή που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ μπορεί να είναι και μη σύννομη».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη περί δημοπράτησης των θέσεων εντός της δημοτικής αγοράς, ο επικεφαλής κατέκρινε τη δημοτική αρχή για προχειρότητα, «στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα του Δήμου», ενώ έδειξε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έχουν έρθει σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της δημοτικής αγοράς.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «η προχειρότητα δεν έχει σχέση με τη διοίκησή μας», προσθέτοντας πως «αν θέλαμε να κάνουμε μικροπολιτική, τότε θα προχωρούσαμε σε μικροπαρεμβάσεις και θα τελείωνε εκεί το πράγμα». «Αντίθετα», υπογράμμισε, εμείς επιζητούμε μια ουσιαστική παρέμβαση για τα επόμενα 30 χρόνια, η οποία απαιτεί χρόνο» και υπεραμύνθηκε της επιλογής του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναμόρφωση ενός, από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης.

Σημείωσε ότι «μπορεί να βολεύει κάποιους να ξεχνούν την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο ήταν ένα μακρύ διάστημα που προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη σε όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως και το επόμενο που αφορούσε στην 13η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, έτους 2022.

Το 3ο θέμα, σχετικά με την «Αποδοχή παραιτήσεων και τον ορισμό μελών στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) και τη συνεπή τροποποίηση της αριθμ.201/2019  προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου)» αποσύρθηκε για το επομένη συνεδρίαση, ενώ κατά πλειοψηφία, πέρασε επίσης και το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε επίσης, την «Αποδοχή παραίτησης και αντικατάσταση μέλους, στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) και τη συνεπή τροποποίηση της αριθμ.201/2019  προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα ήταν γιορτινό, λόγω των εορτών, αλλά και των κερασμάτων για την ονομαστική γιορτή του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη όσο και του αντιδημάρχου Οικονομικών Μανώλη Φανουράκη. Αμφότεροι έλαβαν τις ευχές όλων με χαμόγελα και πειράγματα....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμελεια: Τηλεμαχος Αρναουτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά