Δ.Γκαγκαλίδης: Προορισμοί με αλλιώτικες προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Μία αλλιώτικη παραδοσιακή βόλτα για την Καθαρά Δευτέρα προτείνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και το ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” που παρουσιάζει κάθε Παρασκευή μέσα από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Εν όψει της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας η πρόταση για βόλτα είναι σε τρεις οικισμούς, στα Άβδηρα, στην Σταυρούπολη και τον Πολύσιτο, όπου αναβιώνουν ήθη και έθιμα της πλούσιας παράδοσής μας που μαρτυρούν το ιστορικό παρελθόν.

Πρώτος σταθμός τα Άβδηρα, όπου ο Δήμος Αβδήρων σε συνεργασία με τον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών διοργανώνει παραδοσιακό λαϊκό γλέντι και την αναβίωση του εθίμου ανάποδος γάμος, ένα έθιμο που ήταν προγραμματισμένο και για τον οικισμό της Μάνδρας, αλλά ακυρώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάνδρας λόγω πένθους.

Στην Μάνδρα πάντως μας προτρέπει να πάμε ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης. Προτείνει μία ευκαιρία για βόλτα στην Ιερά Οδό Μάνδρας, ένας δρόμος 2 χλμ στην έξοδο προς την περιφερειακή οδό, όπου ο επισκέπτης θα συναντήσει τρία πανέμορφα  εξωκλήσια, το πρώτο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του  Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, το επόμενο είναι των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης και το τρίτο ξωκλήσι είναι του Κοσμά του Αιτωλού, που είναι χτισμένο στο άλσος Λάμπρου Παπαντωνίου.

Μία εναλλακτική βόλτα, είναι να ακολουθήσουμε έναν χωματόδρομο μήκους 4 χλμ από την Μάνδρα που καταλήγει στο λοφάκι των Αβδήρων στον  Άγιο Αθανάσιο, μία διαδρομή ανάμεσα στα αρχαία λατομεία, με την γνωστή ιριδίζουσα πέτρα.

Επόμενος σταθμός το Μυρωδάτο, όπου την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο του Μπέη, συνοδευόμενο από λαϊκό γλέντι και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να κάνουν ιππασία ή απλά να θαυμάσουν τα πανέμορφα άλογα, μπορούν να επισκεφθούν το ράντσο του Νίκου Κυριακού.

Το έθιμο των Μουτζούρηδων θα αναβιώσει και φέτος στον Πολύσιτο, με το άρμα του Μουτζούρη να είναι επικεφαλής της παρέλασης αρμάτων και των καρναβαλιστών  χαρίζοντας άφθονο γέλιο και φέρνοντας στην μνήμη των παλαιότερων στιγμές του παρελθόντος από τις Αποκριές στην Ξάνθη.

Στον Πολύσιτο  οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την οικία του Τριαντάφυλλου Κουρτίδη και να δουν από κοντά μία έκθεση παλιών γραμμόφωνων και νομισμάτων, ενώ η περιοχή, όπως είναι γνωστό γειτνιάζει με την βυζαντινή Αναστασιούπολη, για όσους θέλουν να μεταφερθούν νοητά σε μία άλλη εποχή.

Η πρόταση του Δημήτρη Γκαγκαλίδη συνεχίζεται προς την ορεινή Ξάνθη και συγκεκριμένα στην Σταυρούπολη όπου θα αναβιώσει το έθιμο της Καμήλας ή Τζαμάλας, που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία.

Εάν βρεθούμε στην Σταυρούπολη είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό μέσα στο πευκοδάσος, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, στην έξοδο προς τον Δαφνώνα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου 

 

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά