Στα Άβδηρα τα κάλαντα είναι διαφορετικά; Το "χορευτικό" με τη βοήθεια των μεγαλύτερων τα αναβιώνει.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα συνηθίζουν να τα ψάλουν το βράδυ από πόρτα σε πόρτα, από σπίτι σε σπίτι.

Στα Άβδηρα της Ξάνθης έγινε μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου των Αβδήρων πήρε την πρωτοβουλία να καταγράψει τα "ξεχασμένα" για πολλά χρόνια κάλαντα της περιοχής στα Αβδηρίτικα.

Ο Γαβριήλ Κιοσσές, αναρωτήθηκε, ρώτησε, έψαξε, χτύπησε πόρτες, ανακάλυψε σεβαστούς γέροντες και αλησμόνητες γερόντισσες, Αβδηρίτες και Αβδηρίτισσες, "έκανε κουβέντα"  μαζί τους και τελικά κατέγραψε τα κάλαντα στα αυθεντικά Αβδηρίτικα....

Όλα τα μέλη του χορευτικού των Αβδήρων, που είναι ιδιαίτερα δραστήρια, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της περιοχής, ανταποκρίθηκαν άμεσα, τα άκουσαν, τα διάβασαν, τα έψαλλαν. Βρέθηκαν και τα όργανα, έγιναν μια παρέα και για δεύτερη χρονιά φέτος τα ψάλουν το βράδυ της παραμονής και τα θυμίζουν σε όλους τους Αβδηρίτες.

Από σπίτι σε σπίτι, από καφενείο σε καφενείο, από παντοπωλείο σε παντοπωλείο, από πάρκο σε πάρκο, το χορευτικό των Αβδήρων, με χαρά και άνεση, αναβιώνει το παρελθόν, την παράδοση, καταγράφει το έθιμο αυθεντικά και διασφαλίζει τη μεταλαμπάδευσή του στους νεότερους.

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά