Μισός Αιώνας Ξανθιώτικο Καρναβάλι - Έναρξη με την παράδοση πρωταγωνιστή

Καλλονή από το χώρο της μόδας η φετινή Βασίλισσα

 

Βαλκανικές διαστάσεις και χρώμα παράδοσης στη διεξαγωγή του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, που φέτος συμπληρώνει αισίως μισό αιώνα ζωής.

Οι εκδηλώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και θα διαρκέσουν έως τις 22.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη, μου μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ενισχύεται με περισσότερες συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, καθώς απώτερος στόχος αποτελεί η μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών.

Ο κος Λύρατζης, έκανε έκκληση σε ξενοδόχους και επαγγελματίες της πόλης να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Εντός του Ιανουαρίου θα γνωστοποιηθεί το τελικό πρόγραμμα.

Η Λαογραφία πρωταγωνιστεί στο φετινό Καρναβάλι

Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων θα βρεθούν φέτος στη Ξάνθη και θα συμμετάσχουν στην ξεχωριστή εβδομάδα λαογραφίας.

Παράλληλα εκθέσεις λαογραφίας, ζωγραφικής και φωτογραφίας θα λάβουν χώρα στους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Ξάνθης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και φέτος στην βραδιά παραδοσιακών γεύσεων, που θα διεξαχθεί την Τσικνοπέμπτη στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Εκεί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, προσφέρουν στους παρευρισκομένους τα παραδοσιακά τους εδέσματα και η βραδιά πλαισιώνεται μουσικά, από τοπικά συγκροτήματα. Πιθανόν φέτος, τη βραδιά αυτή να ενισχύσει μουσικά, γνωστό λαϊκό συγκρότημα, που βρίσκεται σε συζητήσεις με το κέντρο πολιτισμού του Δήμου.

Εντυπωσιακά τα άρματα της Κυριακάτικης Παρέλασης

Πέντε συνολικά άρματα θα παρουσιαστούν φέτος στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Έκπληξη θα προκαλέσει το άρμα με τον Βασιλιά Καρνάβαλο, όπου θα διαφοροποιηθεί και θα κατασκευαστεί με ανθεκτικότερο υλικό, ώστε να μην  καεί στη συνέχεια ως είθισται, αλλά να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό καλωσόρισμα σε είσοδο της πόλης.

Το άρμα της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, θα είναι για φέτος πιο εντυπωσιακό σε χρώματα, ενώ για πρώτη φορά φέτος τη Βασίλισσα θα πλαισιώνουν πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Σε ότι αφορά το όνομα της Βασίλισσας, οι διοργανωτές συζητούν για δύο λαμπερές κυρίες της τηλεόρασης και του μόντελιγνκ. Μία εξ αυτών, μάλιστα έχει καταφέρει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ξεχωρίζει με την ομορφιά της.

Το τρίτο κατά σειρά άρμα, θα έχει θέμα το ποδόσφαιρο, εντός της Ελληνικής πραγματικότητας, ενώ το τέταρτο άρμα θα σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα και το ρόλο των κεντρικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Το πέμπτο άρμα θα διακωμωδεί τη σχέση γυναικών – ανδρών.

Οι Παρελάσεις και η στάθμευση των οχημάτων

Τρεις και φέτος θα είναι οι αποκριάτικες παρελάσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Βαρύτητα δίνεται στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, με τα εντυπωσιακά άρματα και τους εκατοντάδες καρναβαλιστές από όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Καθιερώνεται η Παιδική Παρέλαση, που θα διεξαχθεί στις 15 Φεβρουαρίου, μεσημβρινή ώρα και θα συμμετέχουν σε αυτή μαθητές από όλο το Νομό.

Η Βραδινή παρέλαση, θα γίνει και φέτος Σάββατο, μια ημέρα πριν την Κυριακή της Αποκριάς και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή, καρναβαλιστές με τη δική τους προσωπική αποκριάτικη στολή.

Η ΝΕΡΙΤ θα μεταδώσει και φέτος την Μεγάλη Κυριακάτικη Παρέλαση, ενώ τα μέλη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης αναζητούν τον παρουσιαστή.

Στις πρώτες σκέψεις τους, κυριαρχούν ονόματα από το χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου με ιδιαίτερο ταλέντο και αρκετή δόση χιούμορ.

Εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί και το όνομα του Παρουσιαστή, που θα ικανοποιήσει και τους πλέον δύσπιστους, εφόσον πρόκειται για ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, η εμπορική λέσχη Ξάνθης θα παραχωρήσει την αίθουσά της, ώστε να γίνουν τα μασκέ πάρτυ των Συλλόγων και τα μπαλταφάν για τους μικρούς φίλους της Αποκριάς.

Επί ποδός θα βρίσκεται η Τροχαία Ξάνθης, ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και οι Εθελοντές όπου σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης, θα φροντίσουν για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σε ότι αφορά τους χώρους στάθμευσης, το κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», το αεροδρόμιο του Νέου Ζυγού, αλλά και άλλοι μικρότεροι χώροι θα παραχωρηθούν για τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών.

Παράλληλα, αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο κέντρο της πόλης.

 

 

Σύνταξη : Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά