Ενισχυμένο φέτος το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ «ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»

Ενισχυμένο θα είναι φέτος το πρόγραμμα του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ «ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ», που συζητείται να πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Μαΐου 2015 στη Ξάνθη, με τη συμμετοχή Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Και φέτος, το σημαντικό αυτό μουσικό γεγονός θα στηρίξει έμπρακτα ο Δήμος Ξάνθης.

Στο μεταξύ, όπως ανάφερε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Δ/ντης του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Ιωάννης Κακκάρας, μετά το πέρας των εορτών των Χριστουγέννων θα λυθεί το πρόβλημα σίτισης των μαθητών που παρουσιάστηκε, δυστυχώς και αυτή τη χρονιά.

Παράλληλα, πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών, των γονέων και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, αποτελεί η μετακίνηση της έδρας του Μουσικού Σχολείου εντός της πόλης, ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση μαθητών από όλες τις περιοχές του Νομού. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή Ξάνθης, η οποία είναι θετική και αναζητείται η ιδανικότερη λύση.

Πρόταση για την ενίσχυση διδασκαλίας της Παραδοσιακής μουσικής και εκμάθησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Με επιστολή του, προς το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ο Δ/ντης του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Ιωάννης Κακκάρας, ζητά την ενίσχυση του ρόλου των Μουσικών Σχολείων, καθώς και την ένταξη στην μουσική εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά και οι Παλιννοστούντες.

Ειδικότερα με πρόταση που επισυνάπτεται στην επιστολή, ο κος Κακκάρας, αναφέρεται στην εφαρμογή ενός προγράμματος, που αφορά την ενίσχυση της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και ζητά τη στήριξη του ιδρύματος.

Σε ότι αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο Δ/ντης του σχολείου υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, μετανάστες, Παλιννοστούντες κλπ., μπορούν να διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα μέσα από τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

Ο κος Κακκάρας, επισημαίνει στην επιστολή του ότι το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, βρισκόμενο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολυπολιτισμική περιοχή, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο σχολείο, στο οποίο το εν λόγω πρόγραμμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά.

Σημειώνεται ότι η πρόταση κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση των μελών του Ιδρύματος.

Η παρουσία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στα δρώμενα της πόλης και το Χατζιδάκειο Φεστιβαλ «ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»

Ισχυρή είναι η παρουσία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, σε πολιτιστικά και λοιπά δρώμενα της πόλης. Πρόσφατα, συμμετείχε στον 1ο επιτυχημένο Ημιμαραθώνιο, στο Χριστουγεννιάτικο bazaar για την ενίσχυση του συλλόγου Το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις της Γειτονιάς του Άη Βασίλη, στη Κεντρική Πλατεία.

Η επιτυχημένη έκβαση του 1ου Χατζιδάκειου Φεστιβάλ – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, έδωσε και φέτος το ερέθισμα στα μέλη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, αλλά και στους φορείς που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ξάνθης, να πραγματοποιήσουν και φέτος αυτό το μεγάλο μουσικό γεγονός. «Η Ξάνθη μπορεί και πρέπει να έχει δράσεις υψηλού επιπέδου, εφόσον στη πόλη αυτή γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Κακκάρας.

Στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ, συμμετέχουν περίπου 10 μουσικά σχολεία από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους σε πλατείες της πόλης, ενώ στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων οι μαθητές όλων των μουσικών σχολείων παρουσιάζουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Μουσικό Σχολείο, έχει λάβει ήδη 13 βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς σε επίπεδο Περιφέρειας, εκ των οποίων τα 5 αφορούσαν σε διαγωνισμούς Πανελλήνιας εμβέλειας.

 

 

Σύνταξη: Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καλλιτεχνικά
Πολιτιστικά