Αρτοκλασία αύριο από το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Ξάνθης.

    Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού  Ξάνθης ενημερώνει  οτι θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ξάνθης (περτιοχή Λευκού Πύργου), αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 το πρωί  στις 9,00 π.μ.,  προς τιμή της προστάτιδος των Δημοτικών Υπαλλήλων, Ζωοδόχου Πηγής που εορτάζει.

Η Γιορτή

Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής.

Η εορτή αυτή καθιερώθηκε ως εξής. Στη Κων/πολη, τον 5ο αιώνα, ανευρέθη υπό του βασιλέως Λέοντος Α΄ του Θρακός (457-474), του επικαλουμένου Μακέ(λ)λη, αγίασμα της Παναγίας, πλησίον του οποίου ο βασιλεύς έκτισε μεγαλοπρεπέστατο ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, δηλαδή την Παναγία μας.

Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό. Έτσι για το αγίασμα που ανέβλυζε συνεχώς και παρείχε ιάσεις δίπλα στο ναό δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο όνομα.

Τα εγκαίνια του ναού αυτού ετελέσθησαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη των εγκαινίων αυτού του ναού κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

 

 

Φωτογραφία: Τάσος Τεφρωνίδης

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά