Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Η Ξάνθη έχει το μύθο της!
«Τα ‘Ιμερτά (αγαπητά) Μυθαναγνώσματα ‘ είναι μια ευχάριστη και διδακτική λογοτεχνική ανάπλαση, ενίοτε και κατάλληλη συμπλήρωση, αρχαίων ελληνικών μύθων. Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά φιλοδοξούν να ανταποκριθούν και στις μυθολογικές αναζητήσεις ενηλίκων αναγνωστών», πληροφορούν τον αναγνώστη οι εκδόσεις Ενδοχώρα, από τις οποίες κυκλοφόρησε η νέα συγγραφική δουλειά του κ. Αθανάσιου Τσακνάκη.
Βαθύς γνώστης της ελληνικής μυθολογίας, των παιδαγωγικών και συνάμα λυτρωτικών για πνεύμα και ψυχή, στόχων και σκοπών της, ο συγγραφέας ‘πειράζει’ διακριτικά και με λεπτή ευγένεια ελληνικούς μύθους χωρίς να αλλοιώνει τα αρχικά στοιχεία των ταυτοτήτων των ηρώων τους, εμπλουτίζοντας τους όμως με δεδομένα που αναπλάθουν συνθήκες και καταστάσεις κοντινές στη σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων – άρα καθιστούν πιο κατανοητά τα μηνύματα των μύθων- και , ίσως το πιο εντυπωσιακό για τον αναγνώστη, ‘ανασταίνει’ τους πρωταγωνιστές περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά τους, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους!
Η επιβλητική μορφή του Διός κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου και προδιαθέτει για την περιπετειώδη ανάγνωση και την αναζήτηση της βαθιάς φιλοσοφικής, ίσως και προ- ιστορικής, αλήθειας της ελληνικής μυθολογίας.
Ο Ησίοδος βρήκε το δάσκαλο του! Ο μύθος της Ξάνθης και του Κόσυνθου!
Η ‘στάση ‘ του αναγνώστη στον ενδέκατο μύθο είναι μια ευχάριστη έκπληξη για την Ξάνθη και τους Ξανθιώτες! Η κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τηθύος, η Ξάνθη, ο αδελφός της Νέστος και ο γιος του άρχοντα Υετού και της Νύμφης Χειμωνίδας, ο Κόσυνθος, ‘ζωντανεύουν’ και διηγούνται το μύθο της Ξάνθης!.
Μοναδικές περιγραφές της περιοχής, ορεινής και πεδινής, των γεωμορφολογικών της χαρακτηριστικών, της καθημερινότητας των ανθρώπων της και των επιβλητικών μορφών των πρωταγωνιστών του μύθου αλλά και μια ρομαντική ιστορία για τον έρωτα και το γάμο της όμορφης Ξάνθης με τον αγέρωχο Κόσυνθο!
Ναι, η Ξάνθη έχει το μύθο της και μπορεί να τον διαδώσει και να τον αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.
Ο συγγραφέας κ. Αθανάσιος Τσακνάκης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, εξήγησε την μεθοδολογία που ακολούθησε για την απόδοση των μυθαναγνωσμάτων, πως έγινε η επιλογή γνωστών και λιγότερο γνωστών μύθων αλλά και πως προέκυψε ο μύθος της Ξάνθης και του Κόσυνθου, προτρέποντας όλους όσους επιθυμούν να τον αξιοποιήσουν για να προσδώσουν είτε πολιτιστικό είτε ακόμη και επιχειρηματικό πρόσημο σε προώθηση ντόπιων προϊόντων, να τον… κλέψουν με την άδεια του!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενδοχώρα
Ακούστε τον κ. Α.Τσακνάκη.
Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου