Πυρκαγιές – Χιροσίμα/Ναγκασάκι. Η εκπομπή του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

 

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής έγινε αναφορά στις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική.

Η αυτοθυσία και η ανιδιοτέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και όσων εθελοντικά συνέβαλαν στην πυρόσβεση και στη διάσωση των εγκλωβισμένων ανθρώπων στις περιοχές της Αττικής, δε μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού, τις δραματικές ελλείψεις μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Είναι παράγοντες που έχουν επισημανθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με ιδιαίτερα έντονο τρόπο και κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα, ως προτεραιότητα για τη ζωή του εργαζόμενου λαού και δυστυχώς σήμερα η απουσία τους συμβάλλει καθοριστικά ώστε να μετράμε ανθρώπινες ζωές, σε μια ασύλληπτη τραγωδία. Τόσο η πρόληψη και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όσο και η αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και όχι ικετεύοντας για  την «κοινωνική προσφορά» των κάθε λογής ιδρυμάτων του κεφαλαίου.

Η ανταπόκριση του απλού κόσμου στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης; Τεράστια! Δεν παραδίδουν μόνο πράγματα από το υστέρημά τους, παράλληλα παραδίδουν και μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης! Ταυτόχρονα όμως απαιτείται οργάνωση στα ταξικά σωματεία και διεκδίκηση απέναντι στις πολιτικές που, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, υποχρηματοδοτούν τις υπηρεσίες προστασίας για να δώσουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Απαιτείται οργάνωση και διεκδίκηση για να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, ιδιαίτερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση, τη στέγαση, την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις πρώτες ανάγκες των εκατοντάδων οικογενειών που έχουν πληγεί. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση όλων των πληγέντων αλλά και να καλυφθούν άμεσα τα τεράστια κενά σε επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στον εξοπλισμό του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Να παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών που επλήγησαν. Να διεκδικήσουμε συνολικά τη ζωή που μας αξίζει!

Το θέμα του δεύτερου μέρους της εκπομπής «Γυναίκες στο προσκήνιο» ήταν ο πυρηνικός όλεθρος που εξαπέλυσαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μια ενέργεια που δεν υπηρετούσε καμία στρατιωτική ανάγκη εναντίον της ήδη ηττημένης Ιαπωνίας. Απώτερος σκοπός μιας τέτοιας απάνθρωπης ενέργειας ήταν ο εκφοβισμός των λαών, της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου επαναστατικού και εργατικού κινήματος.

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, οι λαοί συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο αποκρουστικό προϊόν των μεγάλων ανταγωνισμών, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τελευταία μάλιστα ακούμε όλο και συχνότερα για επαναχάραξη συνόρων, και η χώρα μας δεν μένει βεβαίως έξω από αυτό. Μόνα θύματα για μια ακόμα φορά…οι λαοί, με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχει πρόθυμα και ενεργά σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή.

Το σημερινό σύστημα αποδεικνύει καθημερινά ότι όχι μόνο δεν γίνεται πιο ανθρώπινο αλλά απομακρύνεται συνεχώς από τις ανάγκες του καθενός μας. Την ίδια στιγμή που διαθέτει τεράστια ποσά για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες στερεί από το λαό μας βασικά μέσα και έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Η ζωή των απλών ανθρώπων δεν αξίζει τίποτε μπροστά στα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου, μπροστά στα σχέδια της "γεωστρατηγικής" αναβάθμισης της χώρας, για το συμφέρον πάντα της αστικής τάξης της χώρας. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύση στα βασικά μας προβλήματα πόσο μάλλον να εξασφαλίσει ειρήνη.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των λίγων. Γι' αυτό και η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, συνδέεται  με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία.

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά