Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας: παράγουν πολιτισμό, εισπράττουν αποδοχή /Την Κυριακή διοργανώνουν μια ακόμη εκδήλωση τοπικής ιστορίας για την πορεία της εκπαίδευσης από την κήρυξη του Β’Π.Π. ως το τέλος του εμφυλίου

Όταν οι άνθρωποι παράγουν πολιτισμό οι κοινωνίες των ανθρώπων είναι ασφαλείς. Είναι θωρακισμένες από ένδεια- όλων των ειδών από οικονομική μέχρι αξιών-, από άγνοια και αδράνεια.

Το ζητούμενο για να πραγματωθεί μια διαπίστωση όπως η παραπάνω, είναι να συναντηθούν πάνω από ένας άνθρωποι ταγμένοι στον ίδιο σκοπό.

Να ενώσουν δυνάμεις, να ‘στήσουν’ κυψέλες προβληματισμού και να περάσουν στο ‘δια ταύτα’, δηλαδή να δώσουν σάρκα και οστά στις ιδέες και στους σκοπούς, συμπράττοντας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κάτω από τη σκέπη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάνδρας, φαίνεται ότι συναντήθηκαν τέτοιοι άνθρωποι. Άνθρωποι που δεν ‘ταράζονται’, και με το έργο τους αποδεικνύουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει η αίσθηση της ταραχής και στην κοινωνία, όταν ξαναρχίζουν να αποκτούν ροή τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ανέλαβαν τη διοίκηση του συλλόγου, αιτήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων να τους παραχωρηθεί το παλιό δημοτικό σχολείο της Μάνδρας –σ.σ: η ανέγερση του ήταν το πρώτο μέλημα των ταλαιπωρημένων προσφύγων που έδωσαν ζωή σε έναν αφιλόξενο, για εκείνα τα χρόνια, τόπο- , το αναπαλαίωσαν με πόρους που οι ίδιοι αναζήτησαν και άρχισαν να ‘ερεθίζουν’ τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, δρώντας μεθοδικά,  στοχευμένα και άμεσα! (Μέσα σε δύο χρόνια οργάνωσαν και παρουσίασαν στο κοινό της Ξάνθης 40 εκδηλώσεις ιστορικού- ερευνητικού , πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου).

Έδωσαν ζωή σε ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς της Μάνδρας και της ευρύτερης περιοχής, τον παραδοσιακό μύλο, και συνεχίζουν έχοντας ως επίκεντρο της δράσης τους τη Μάνδρα, επεκτεινόμενοι όμως σε όλο το Νομό Ξάνθης αφού η μέχρι τώρα δράση τους καλύπτει και απευθύνεται στο σύνολο των Ξανθιωτών. Όπως και ο ίδιος ο σύλλογος, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλους τους συμπολίτες.

Η περιγραφή των γεγονότων μπορεί να φαντάζει εύκολη διαδρομή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου με το Γραμματέα του συλλόγου, κ. Παναγιώτη Μπαρδάκη, γίνεται αντιληπτό ότι σύσσωμο το Δ.Σ ανέλαβε- και το έπραξε με επιτυχία- ένα δύσκολο έργο.

Η νέα πρόσκληση για την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Η επιστημονική – αλλά με εύληπτο τρόπο για το ευρύ κοινό- παρουσίαση χρονικών περιόδων και συμβάντων της τοπικής ιστορίας, είναι ένα πεδίο στο οποίο ενεργοποιήθηκε ο σύλλογος και εξέπληξε ευχάριστα την τοπική κοινωνία.

Αποφάσισε λοιπόν για μια ακόμη φορά να ‘μιλήσει’ για την ιστορία σε μια ημέρα ορόσημο για αυτήν : την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, στις 19:00 στο ‘εφαλτήριο’ της δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάνδρας, το ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο, καλούμαστε όλες και όλοι σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η πορεία της εκπαίδευσης από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και το τέλος του εμφυλίου.

Εισηγητές θα είναι ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ κ. Αθανάσιος Καραφύλλης και ο ιστορικός του Δ.Π.Θ και Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάνδρας κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Ξάνθης θα εκτεθεί αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης αλλά και από τα 80 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας.

Και επειδή η ιστορία γράφεται από ανθρώπους και καταγράφεται από τους ιστορικούς, ο κ. Μπαρδάκης γνωστοποίησε ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν πέντε Μανδρινοί, δια των απογόνων τους,  οι οποίοι στα πέτρινα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας ανέλαβαν, αφιλοκερδώς, να διδάξουν στο σχολείο καλύπτοντας το κενό της πολιτείας για δυο χρόνια.

Πρόσφυγες οι ίδιοι αλλά με εφόδια γνώσης από τα λαμπρά εκπαιδευτήρια της πατρίδας που άφησαν πίσω, ανέλαβαν τη λειτουργία του σχολείου και την εκπαίδευση των παιδιών. Πολλά από αυτά δε συνέχισαν , σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια, τις σπουδές τους σε ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους όπως άλλωστε όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ακούστε το Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάνδρας κ. Παναγιώτη Μπαρδάκη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά