9.903.867 πρόσωπα ψηφίζουν σήμερα. Τα αποτελέσματα των εκλογών, ζωντανά στο Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης στην εκπομπή που ξεκινά στις 19:01.

Η καθιερωμένη εκπομπή που πραγματοποιείται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ξάμθης "΄Ομορφη Πόλη 89,9" θα ξεκινήσει με το που θα κλείσουν οι κάλπες στις 19:00.

Κύριο εργαλείο δουλειάς,  η ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ που σε αυτές τις εκλογές καινοτόμα, έχει τη δυνατότητα στην πλατφόρμα της να δέχεται αποτελέσματα, ταυτόχρονα, από  περισσότερους από έναν δικαστικούς και μέχρι έξι, οπότε αναμένεται και η ροή να είναι πιο γρήγορη. Μένει αυτό να το δούμε στην πράξη και να εξυπηρετηθεί καλύτερα η μετάδοση των αποτελεσμάτων.

 

Τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας είναι 21.478 και άνοιξαν  στις 07.00 το πρωί, ενώ  κλείνουν στις 19.00 το βράδυ.

Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν  9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

Όσα άτομα είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και προσέρχονται για να ψηφίσουν σε σχολείο που δεν διαθέτει ειδικές ράμπες, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν για να τους μεταφέρουν στο εκλογικό τμήμα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δίνονται τα ψηφοδέλτια και ο φάκελος στον ψηφοφόρο, ο οποίος αποσύρεται σε ειδικό χώρο στο ισόγειο ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου και αφού επιλέξει το ψηφοδέλτιο, το παραδίδει μέσα στο φάκελο στον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι' αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκλογές 2012
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά