Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: τηλεδιάσκεψη με τους φορείς, συναντήσεις με τους Δημάρχους της Π.Ε. Ξάνθης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης/ Ενημερώνει ο Γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Χατζηθεοδώρου

Για την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τους φορείς του τόπου μας - στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος- αλλά και για τις συναντήσεις με τους Δημάρχους της Π.Ε. Ξάνθης που είχαν στελέχη της κομματικής οργάνωσης με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενημέρωσε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο Γραμματέας της Ν.Ε Ξάνθης του κόμματος κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου ενημέρωσε και για τη χθεσινή συνάντηση του βουλευτή του κόμματος κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και του ιδίου, με τη διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στο Νοσοκομείο αλλά και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει με ανοιχτή του επιστολή ο κ. Ζεϊμπέκ και αφορούσαν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το Νοσοκομείο.

Οι απαντήσεις που πήραν , υποστήριξε, δεν τους ικανοποίησαν ενώ στηλίτευσε, για μια ακόμη φορά, την έλλειψη ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο και την τακτική της κεντρικής γνωστοποίησης στατιστικών στοιχείων για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα που επέλεξε η κυβέρνηση.

Με έμφαση τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε τον απαραίτητο χρόνο να στελεχώσει επαρκώς το Ε.Σ.Υ. αλλά ακόμη δεν το έχει πράξει.

Για την πολιτική διαχείριση με τα ισχύοντα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η ύφεση , παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι βαθύτερη με ότι αυτό σημαίνει για την πραγματική οικονομία, την ανεργία που ήδη αυξάνεται αλλά και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Στον αντίποδα αντέτεινε την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι τα εμπροσθοβαρή μέτρα, που προτείνονται στο διαρκώς επικαιροποιούμενο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούν σήμερα την κυρίαρχη πρόταση αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας από την πλειοψηφία των χωρών που έχουν πληγεί:’ ακόμη και στις Η.Π.Α ανακοινώθηκαν εμπροσθοβαρή γενναία μέτρα για την οικονομία και την κοινωνία’, κατέληξε.

Κάλεσε επίσης όλους και όλες να στηρίξουν ως καταναλωτές την τοπική αγορά της Ξάνθης.

Η τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της Ξάνθης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων της Ξάνθης, συμμετείχαν οι: Γιώργος Τσίπρας βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας,  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ βουλευτής Ξάνθης,  Νίκος Σκορίνης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης και υπεύθυνος τομέα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παπάς.

Όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους αναλύοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, μετά από την υγειονομική πανδημία. Κοινές ήταν οι διαπιστώσεις όλων για τις δυσκολίες που έρχονται αλλά και οι θέσεις όλων για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο, ήταν επίσης  η κοινή διαπίστωση. Η υπόσχεση του Γιώργου Τσίπρα αλλά και των υπολοίπων ήταν να μεταφέρει και να υποστηρίξει τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και ξενοδόχων άμεσα στην Ελληνική Βουλή. Συμφωνήθηκε η συνεχής ενημέρωση, επαφή και συνεργασία από όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, επισημαίνεται και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Ν.Ε. του κόμματος για την τηλεδιάσκεψη,  στάθηκε με σοβαρότητα αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και άμεσα κατέθεσε και τις προτάσεις του για την αναχαίτιση των οικονομικών δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Το πρόγραμμα το οποίο πρότεινε επικαιροποιείται μέσα από τις οικονομικο-κοινωνικές ανάγκες που μεταβάλλονται συνεχώς και καταλήγει: ‘Με σύμμαχο την κοινωνία μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, στάθηκε με ευθύνη στη μάχη που έδωσε και δίνει συνολικά ολόκληρη η κοινωνία για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, των απωλειών ζωής αλλά και τις επαχθείς συνέπειες  αυτής της πρωτόγνωρης, για τις γενιές μας, υγειονομικής κρίσης.

Το πρώτιστο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  δεν ήταν να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και ζημίες, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηθεοδώρου,  αλλά να συμβάλλει με τις προτάσεις του καταρχήν στην αρτιότερη στήριξη και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Γι’ αυτό κατέθεσε ένα πλήρες, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στήριξής του ΕΣΥ, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση, τονίζει η Ν.Ε Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ,  σπαταλώντας το χρόνο που της παραχώρησε η κοινωνία και η αντιπολίτευση προκειμένου να θωρακίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Αυτό συνετέλεσε ώστε η χώρα μας να καταστεί προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις δαπάνες για την υγεία, σε ποσοστό του ΑΕΠ, απέναντι στον κορωνοϊό, υποστηρίζει. Προσπαθώντας, επίσης, να προλάβει  και να ελαχιστοποιήσει τη μετατροπή της κρίσης του κορωνοϊού από υγειονομική σε οικονομική και κοινωνική κατέθεσε ένα εμπροσθοβαρές πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, το Πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», το οποίο το κόμμα επικαιροποιεί απέναντι σε μια ρευστή πραγματικότητα.

Οι συναντήσεις με τους Δημάρχους της Π.Ε Ξάνθης

Τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του συμμετέχει στην προσπάθεια του κόμματος προς όφελος της κοινωνίας, επισημαίνει ο Γραμματέας της Ν.Ε. κ. Χαζτηθεοδώρου.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με εκπρόσωπο- επικεφαλής τον βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ, οργάνωσε σειρά επισκέψεων και επαφών με τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης.

Προηγουμένως απεστάλη επιστολή προ τους δημάρχους με συγκεκριμένα ερωτήματα αλλά και τη σαφή δήλωσή  του ΣΥΡΙΖΑ για την αμέριστη στήριξη και προώθηση όλων των αιτημάτων των δημοτικών αρχών προς την κεντρική κυβέρνηση.

Η Ν.Ε του κόμματος ευχαριστεί  όλους τους Δημάρχους της Ξάνθης για την άμεση ανταπόκρισή τους στις συναντήσεις αυτές αλλά και για τις πληροφορίες που έδωσαν για τις ενέργειες αλλά και τις ανάγκες των Δήμων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο βάρος για να συνδράμουν στο πρόβλημα του κορωνοϊού έπεσε στους Δήμους Ξάνθης και  Μύκης, λόγω και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε αυτές τις περιοχές. Σε αυτούς του δύο Δήμους υπήρξε και μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκριτικά με τους άλλους δύο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δημάρχου Ξάνθης το ύψος της χρηματοδότησης ήταν προσαυξημένο με ποσό που προοριζόταν για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας. Χρηματοδότηση, όμως, η οποία δεν κρίνεται ικανή να αντιμετωπίσει αυτό που θα συναντήσουμε μπροστά μας, τη μεγάλη οικονομική ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και προσθέτει: ‘ Γνωρίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων δεν είμαστε αισιόδοξοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής πανδημίας που έρχεται μπροστά μας. Η  έλλειψη συντονιστικού δια-δημοτικού οργάνου με τη απαραίτητη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου υπήρξε εμφανής και οδήγησε σε άστοχες και αχρείαστες, κατά τη γνώμη μας,  ενέργειες όπως η μετατροπή του κλειστού γηπέδου «Φ. Αμοιρίδης» σε υγειονομικό σταθμό, κάτι που έστειλε λάθος μηνύματα και ενέτεινε την αγωνία των συμπολιτών μας σε σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον αριθμό των κρουσμάτων. Ως προς το ερώτημά μας για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού τετράμηνης θητείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορωνοϊού, αυτό ανέρχεται σε 65 άτομα συνολικά στους 4 δήμους του Νομού μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προσελήφθησαν στην Πολιτική Προστασία. Η εκτίμηση για συνέχεια της πανδημίας από το φθινόπωρο καθιστά εξαιρετικά βραχύβιες τις συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες και δωρεές φυσικών προσώπων ή εταιρειών ομολογούμε ότι δεν πήραμε σαφή απάντηση σχετικά με το  ύψος τους από το μητροπολιτικό μας δήμο, αν και κατά ομολογία του Δημάρχου, αυτές ήταν αρκετές.

Το πρόβλημα του Κορωνοϊού ασφαλώς δοκίμασε τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς όμως είμαστε παρών ασκώντας το ρόλο που η Δημοκρατία απαιτεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτή του να ελέγχει ως προς την πολιτική που ασκείται, να ασκεί κριτική και να κάνει προτάσεις προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.  Ο καθείς από το μετερίζι του αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί», καταλήγει η Ν.Ε Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε το Γραμματέα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, κ. Γ.Χατζηθεοδώρου.

Τοπικά