Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer Ν. Ξάνθης εγκαινιάζει μια νέα δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Νους & Υγεία». Από τον Οκτώβριο του 2026 έως τον Ιούνιο του 2027, μία φορά τον μήνα, θα πραγματοποιείται μια δωρεάν διαδικτυακή συνάντηση με διαφορετικούς ειδικούς, οι οποίοι θα προσεγγίζουν θέματα που αφορούν την υγεία του εγκεφάλου, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, τις σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις και την υποστήριξη των ατόμων που ζουν με άνοια και των φροντιστών τους.
Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει μια σύντομη παρουσίαση από τους προσκεκλημένους ειδικούς και στη συνέχεια θα δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να θέτουν τις δικές τους ερωτήσεις, να εκφράζουν απορίες και να λαμβάνουν απαντήσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και δωρεάν για τους πολίτες ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις και περιοχές να παρακολουθούν τις συναντήσεις από τον χώρο τους.
Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, το Alzheimer Ξάνθης επιδιώκει να δημιουργήσει έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες, ενισχύοντας τη γνώση, την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από τη γνωστική υγεία.
Οι τρεις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις
1η Συνάντηση | Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, ώρα 20:00
«Πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα: τι μπορούν να μας πουν οι νέοι δείκτες για το Alzheimer»
Χριστίνα Τσίγαλου, MD, PhD, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Διευθύντρια του ΠΜΣ «Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα», Επιστημονική Διευθύντρια της ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Α.Ε. – Πρότυπα Διαγνωστικά Εργαστήρια
«Βλέποντας την άνοια στον εγκέφαλο: τι μας δείχνουν η αξονική και η μαγνητική»
Νικόλαος Πανταζής, MD, MSc, Ιατρός Ακτινολόγος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Α.Ε. – Πρότυπα Διαγνωστικά Εργαστήρια
2η Συνάντηση | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2026
«Alzheimer: Νεότερα δεδομένα στη διάγνωση και τη θεραπεία»
Παναγιώτης Στοϊλούδης, Ειδικός Νευρολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός, Διευθυντής του Νευρολογικού Τμήματος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης (212 ΚΙΧΝΕ)
Η ώρα της συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα.
3η Συνάντηση | Δεκέμβριος 2026
«Η αποκατάσταση της ακοής ως σύμμαχος της γνωστικής υγείας»
Στέργιος Δολδούρας, Πτυχιούχος Ακοολογίας (HAA), Anglia Ruskin University, Cambridge, Ιδρυτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος των Κέντρων Ακοής Ενίσχυση
Η ακριβής ημερομηνία και ώρα θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.
Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Τηλέφωνο επικοινωνίας και εγγραφών: 698 187 9677, κα Σοφία Παπαδοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Ν. Ξάνθης.
Γιατί η φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου δεν ξεκινά όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Ξεκινά πολύ νωρίτερα και μας αφορά όλους.
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου



