Η πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου , Α.Μπαλτζοπούλου, ενημερώνει για τη συνάντηση με τον υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ και τα σωματεία τους, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης-και το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι ενταγμένοι στις ευπαθείς ομάδες- ‘τρέχουν’ εξελίξεις που αφορούν σοβαρά οικονομικά ζητήματα τα οποία δρομολόγησαν πριν την πανδημία αλλά και μια σειρά διεκδικήσεις που οι έκτακτες συνθήκες του προηγούμενου διμήνου δεν τους επέτρεψαν να αναδείξουν.

Όπως ενημερώνει η πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου Ξάνθης και Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ, κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ  με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από θέματα που τους αφορούν αλλά και αν διευκρινιστούν κάποιες τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού, σχετικές με τα διεκδικούμενα αναδρομικά από τις περικοπές των μνημονίων στις συντάξεις τους ενόψει της απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται στις 20 Ιουνίου του 2020.

Για το θέμα που προέκυψε για το να θα λάβουν αναδρομικά μόνο όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη  η κ. Μπαλτζοπούλου ενημερώνει, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει γιατί είναι αντισυνταγματικό και από ότι διαφάνηκε από τη συζήτηση με τον αρμόδιο υφυπουργό έγινε αντιληπτό και από τον ίδιο.

Δίνεται λύση τις επόμενες ημέρες με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, στο θέμα που προέκυψε με την καταβολή αναδρομικών σε ορισμένους συνταξιούχους και τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών αυτών. Θα γίνουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις από τους συγκεκεριμένους συνταξιούχους για τα έτη που αφορούν στα ποσά που έλαβαν και θα φορολογηθούν, χωρίς φόρους και προσαυξήσεις, ανά έτος που αφορούν τα αναδρομικά τους. Επίσης για το κλείσιμο του θέματος αυτού δίνεται παράταση μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.

Για τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, επιβεβαιώθηκε ότι θα καταβληθούν εφάπαξ στους δικαιούχους –είναι 250.000 επί συνόλου 2,5 εκ συνταξιούχων του ΕΦΚΑ – τον προσεχή Οκτώβριο.

Τέλος, δεν δόθηκε καμμιά απάντηση στο μεγάλο θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις που καθυστερούν από το 2016 και αγγίζουν πλέον τον αριθμό των 165.000 σε όλα τα ταμεία. Οι συμπολίτες αυτοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν με εξαιρετικά χαμηλές προσωρινές συντάξεις.

Η ευχάριστη είδηση είναι η ικανοποίηση της διεκδίκησης που οι πολιτικοί συνταξιούχοι του δημοσίου έδωσαν μάχη για να τελεσφορήσει, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και αφορά την καταβολή της παρακράτησης των 0,20 λεπτών του ευρώ από τις συντάξεις τους, ποσό το οποίο ήταν και είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των συλλόγων και της Ομοσπονδίας. Έλαβαν ένα μέρος του ποσού , μέχρι και το 2017, και μάλιστα αυξημένο και αναμένουν να λάβουν και το ποσό που απομένει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθμιζε το ποσό με εισιτήρια για παραστάσεις σε πολιτιστικά φεστιβάλ, κάτι που κατ’ επανάληψη είχαν καταγγείλει οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Ακούστε την κ. Α.Μπαλτζοπούλου.

 

Τοπικά