Γ.Στογιαννίδης: ‘Δυστυχώς οι ανησυχίες μας για τα εργασιακά επιβεβαιώθηκαν και νομοθετικά. Ψηφίστηκαν μερική απασχόληση, μείωση αποδοχών και αύξηση ανεργίας’

Η ανησυχία και ο προβληματισμός που είχε εκφράσει δημόσια μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για τα εργασιακά- αλλά με επιφυλάξεις μέχρι να αποτυπωθούν και να ψηφιστούν σε νόμο οι τότε αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πράγμα που έγινε- ο υπεύθυνος εργασιακών θεμάτων της Ν.Ε.Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης, επιβεβαιώθηκαν, δηλώνει ο ίδιος , με την ψήφιση την περασμένη Παρασκευή των εργασιακών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και θα ισχύσουν μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου.

Εξ αρχής ο κ. Στογιαννίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μικρό χρονικό διάστημα,  το οποίο εκτιμά ότι δεν επιτρέπει την εδραίωση του αναγκαίου κλίματος σταθερότητας που χρειάζεται η πραγματική οικονομία, μετά από ένα lock down, ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος. Έφερε ως παράδειγμα τη λήψη ανάλογων μέτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μερίμνησαν να θέσουν ασφαλιστικές δικλείδες και για το διάστημα που τα έκτακτα μέτρα θα είναι σε ισχύ αλλά και μετά από αυτό , χώρες οι οποίες όπως και η Ελλάδα αξιοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα για τη στήριξη της εργασίας.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι πλέον επίσημα δεν μιλάμε για εκ περιτροπής εργασία αλλά για μερική απασχόληση και μειωμένες αποδοχές αφού ο υπολογισμός και η πλήρωση του ποσοστού στήριξης από την κυβέρνηση γίνεται επί του ονομαστικού κατώτατου μισθού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται βραδινά ή εργασία κατά τις αργίες, εργασία την οποία καλούνται να προσφέρουν χιλιάδες εργαζόμενοι όπως αυτοί στον τομέα του τουρισμού.

Δεδομένου ότι οι απολύσεις απελευθερώθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ , η οποία κατήργησε τις αιτιολογημένες απολύσεις που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μόνοι διασφαλισμένοι είναι εκείνοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσα στο ούτως ή άλλως ρευστό περιβάλλον που επιβάλλει η πανδημία, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται υπερβολή η αύξηση της ανεργίας, παρουσιάζοντας μάλιστα και πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, τόνισε, το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Στον αντίποδα υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη στήριξη της εργασίας από την κυβέρνηση με παράλληλη ενίσχυση, μέσω επιδότησης και όχι δανείων που επέλεξε η κυβέρνηση της Ν.Δ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του κορμού της εθνικής οικονομίας, πρόταση –όπως είπε- κοστολογημένη και εφικτή ως προς την υλοποίηση της αφού εκτός από τα ευρωπαϊκά εργαλεία η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της και το διαθέσιμο ποσοστό από το ‘μαξιλάρι’ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε τον κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη. 

 

 

Πολιτικά
Τοπικά