Δ.Κοτσάκη: Δήμοι, Πολιτεία και κοινωνία οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους/Συγκλονίζει το μήνυμα της

Με αφορμή το περιστατικό, το οποίο πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, με την οικογένεια του παιδιού από τον οικισμό Πηγαδίων του Δήμου Αβδήρων, η πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Π.Ε. Ξάνθης, κ. Δήμητρα Κοτσάκη, στέλνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα με αποδέκτες τις τοπικές αρχές, την ευνομούμενη Πολιτεία αλλά και την κοινωνία, ώστε με στοχευμένα και εξειδικευμένα μέτρα, οι μεν δυο πρώτοι –δηλαδή Δήμοι και Πολιτεία- να παρέμβουν , οι δε πολίτες να απαιτήσουν τη διευκόλυνση, εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Πρόκειται για προβλήματα που στοιβάζονται χρόνια τώρα, το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να δίνονται λύσεις, με αποτέλεσμα να επωμίζονται το ψυχολογικό βάρος και το κόστος, τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Η κ. Κοτσάκη απαρίθμησε, ένα προς ένα, όλα όσα καλείται να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με ΑΜΕΑ, ξεκινώντας από τα απλά, καθημερινά, και εύκολα για τους υπόλοιπους ζητήματα: από τη μετακίνηση εντός και εκτός των πόλεων, την πρόσβαση στη ψυχαγωγία, την ύπαρξη δημόσιων ή και δημοτικών δομών που να απασχολούν δημιουργικά παιδιά ΑΜΕΑ, μέχρι τα μεγάλα: κατάλληλα σχολεία ικανά να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν όλα τα παιδιά των ίδιων ηλικιών χωρίς διαχωρισμούς, εξειδικευμένους και καταρτισμένους βοηθούς, αυτόνομες κατοικίες για τους ενήλικες ΑΜΕΑ που πια δεν δύνανται να έχουν τη φροντίδα των οικείων τους και πολλά ακόμη.

Σημείωσε με έμφαση ότι μέσω των υπηρεσιών Πρόνοιας των Δήμων μπορεί να καταρτιστεί ένα μητρώο καταγραφής , ώστε κάθε φορά που η οικογένεια ή το άτομο με αναπηρία, παιδί ή ενήλικας, χρειάζεται ειδική βοήθεια και φροντίδα να την έχει.

Εξήγησε γιατί η επιδερμική ευαισθητοποίηση, η προφορική κατανόηση χωρίς έργα, τα ιδρύματα και η καταβολή επιδομάτων δεν είναι η λύση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και αναρωτήθηκε -προκειμένου να αναδείξει πως μια διαχειρίσιμη με σχετική δυσκολία κατάσταση από ένα άτομο ή οικογένεια που δεν αντιμετωπίζει αναπηρίες, για ένα ΑΜΕΑ και την οικογένεια του είναι ‘βουνό’ - :’ οι συμπολίτες μας και τα παιδιά με αναπηρία στον οικισμό του Εχίνου, τώρα με την καραντίνα, θα τύχουν της απαιτούμενης ειδικής μέριμνας και φροντίδας;’ .

Ακούστε την κ. Δ.Κοτσάκη.

 

 

Τοπικά