"Ξάνθη για όλους": Τοποθέτηση και ψηφοφορία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ηςΙουνίου 2020

 

 

1ο ΘΕΜΑ: Λειτουργία παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο Δήμο Ξάνθης σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 66640/26-06-2020 εισήγηση του Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)

 

    ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΛΕΥΚΟ, διότι ενώ συμφωνούμε με τη λειτουργία της υπαίθριας λαϊκής αγοράς (ΠΑΖΑΡΙ ΞΑΝΘΗΣ) και συμμεριζόμαστε την αγωνία και τα προβλήματα των παραγωγών και μικροπωλητών, πιστεύουμε ότι ο τρόπος που προτείνεται να λειτουργήσει δεν είναι ρεαλιστικός και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε των παραγωγών, ούτε των επαγγελματιών, ούτε των καταναλωτών.

Αντίθετα δεν αξιοποιήθηκε καθόλου και δεν προτάθηκε προς την Πολιτική Προστασία η τεκμηριωμένη πρόταση που καταθέσανε δημόσια στις 17-6-2020 οι Επικεφαλής τριών δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ξάνθης, Σάββας Μελισσόπουλος (Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ), Γιώργος Χατζηθεοδώρου (Πολίτες για την Ξάνθη), Πασχάλης Λύρατζης (Νέα Ξάνθη) και η οποία ανέφερε τα παρακάτω:

« ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Κύριε Δήμαρχε,

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Δήμος μας λόγω της πανδημίας, θα πρέπει όλοι μας να δείξουμε ευθύνη και σοβαρότητα παραμερίζοντας ιδεολογίες, συμπεριφορές και νοοτροπίες, αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα που προκύπτουν από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται  για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Μία από τις πολλές κοινωνικές ομάδες που καταστρέφονται οικονομικά από τα μέτρα αυτά είναι οι μικροπωλητές των Λαϊκών αγορών, μετά από την αναστολή λειτουργίας της υπαίθριας Λαϊκής αγοράς του Δήμου Ξάνθης.

Θα θέλαμε λοιπόν αντί να «κυνηγάμε φαντάσματα» όπως εσείς, ρίχνοντας τις ευθύνες του κλεισίματος της Λαϊκής αγοράς σε άλλους θεσμικούς παράγοντες, να σας καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση των Δημοτικών μας παρατάξεων, για την ασφαλή λειτουργία της.

Η υπαίθρια Λαϊκή αγορά του Δήμου Ξάνθης, το «παζάρι της Ξάνθης», θα μπορεί κατά την άποψη  μας να λειτουργεί με ασφάλεια λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα :

1. Περιμετρική περίφραξη της Λαϊκής αγοράς με κάγκελα (αυτά που χρησιμοποιούμε στην μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση) και πρόβλεψη έτσι ώστε να έχει 2 εισόδους - εξόδους στις οποίες θα εισέρχονται και θα εξέρχονται οι πολίτες σε συγκεκριμένο αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η  ασφαλής  διέλευσή τους στο συγκεκριμένο χώρο.

2. Στις εισόδους – εξόδους θα υπάρχει security και σε συνεργασία με τον ερυθρό σταυρό και  νοσηλευτές με ειδικά θερμόμετρα,  θα θερμομετριούνται οι πολίτες που εισέρχονται.

3. Προαιρετική χρήση μάσκας η οποία θα δίδεται δωρεάν από τους νοσηλευτές που θα υπάρχουν στο χώρο.

4. Ειδικές σημάνσεις σε όλο χώρο της Λαϊκής αγοράς έτσι ώστε να υπάρχει συντεταγμένη κίνηση των πολιτών προς μία κατεύθυνση προκειμένου έτσι να αποφεύγεται η κατά μέτωπο επαφή και ο συνωστισμός.

5. Ομάδα τουλάχιστον 5 ατόμων (security) που θα επιβλέπουν εάν κρατούνται οι αποστάσεις ή εάν εισέρχονται πολίτες στον περιφραγμένο χώρο από άλλες διόδους εκτός από τις συγκεκριμένες και οριζόμενες εισόδους – εξόδους.   

6. Ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους των μικροπωλητών.

7. Τοποθέτηση προβλεπόμενων αντισηπτικών σε κάθε πάγκο. 

8. Επιπλέον όλων των παραπάνω και οτιδήποτε άλλο προβλέπεται από την κείμενη  νομοθεσία.

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γίνεται αντιληπτό εάν είχατε προτείνει μια παρόμοια δέσμη μέτρων στον Υφυπουργό  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  κ. Χαρδαλιά, θα αποφεύγαμε - κατά την άποψη μας - το οριζόντιο μέτρο του κλεισίματος της υπαίθριας Λαϊκής αγοράς του Δήμου Ξάνθης με τις γνωστές καταστροφικές οικονομικά συνέπειες που συνοδεύουν την απόφαση αυτή.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η πολιτεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να στηρίξει οικονομικά τους επαγγελματίες τόσο των Λαϊκών αγορών όσο και τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες του Δήμου μας που πλήττονται, καλύπτοντας εν μέρει και τη δική σας απραξία και αδράνεια.

Επίσης επειδή αναφερόμαστε και στους συγκεκριμένους  επαγγελματίες που διακινούν ευπαθή – αγροτικά - προϊόντα θα μπορούσε ο Δήμος Ξάνθης, όπως ακριβώς έπραξε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, να δαπανήσει ένα ποσό από τα 800.000 ευρώ περίπου που επιχορηγήθηκε από την Κυβέρνηση  λόγω του Covid-19, προκειμένου να αγοράσει τα προϊόντα των παραγωγών αυτών διαθέτοντάς τα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αλλά και όλες τις ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας.

Ήδη μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων μας και με μπροστάρη πια την Περιφέρεια στην αντιμετώπιση της διάδοσης του Κωρονοϊού στην περιοχή μας, ευελπιστούμε ότι σήμερα θα έχουμε τα πρώτα θετικά προς την κατεύθυνση αυτή αποτελέσματα, σχετικά με τη λειτουργία – με αυστηρούς υγειονομικούς όρους – της υπαίθριας λαϊκής αγοράς (ΠΑΖΑΡΙ) της Ξάνθης.  

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι Δημοτικές μας παρατάξεις, σε τέτοιες  δύσκολες στιγμές και μπορούν και θέλουν να βρουν και να προτείνουν λύσεις που αποσκοπούν προς το συμφέρον όλων των πολιτών του Δήμου μας.»

 

Επιπλέον της παραπάνω πρότασης θα θέλαμε να σημειώσουμε - δικαιολογώντας το ΛΕΥΚΟ της ψήφου μας – ότι για όλες τις συζητήσεις και τις συνεννοήσεις που έγιναν από τον Δήμαρχο Ξάνθης, τόσο με τους επαγγελματίες της υπαίθριας λαϊκής αγοράς Ξάνθης, όσο και με την πολιτική Προστασία,

ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ σε καμία επαφή ή συζήτηση,

ΔΕΝ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ επί της ουσίας για τίποτα,

ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τη Δημοτική Αρχή,

παρά μόνο ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ 2 περίπου ώρες πριν από το σημερινό Έκτακτο Συμβούλιο να αποφασίσουμε δια περιφοράς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όταν ακόμα, ούτε και τώρα, είμαστε βέβαιοι αν με τη σημερινή πρόταση λειτουργίας, συμφωνούν οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στο ΠΑΖΑΡΙ της Ξάνθης. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

 

Παρακαλούμε η παραπάνω τοποθέτησή μας, με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταγραφεί αυτούσια στο πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης.

 

 

Ξάνθη, 26/6/2020

 

 

Σάββας Μελισσόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

“  ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ“

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά