Σεβασμιότατος Ξάνθης : η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος είναι ανοσιούργημα/ Όλος ο πολιτισμένος κόσμος και ηγέτες του να λάβουν δραστικά μέτρα

Ανοσιούργημα χαρακτήρισε τη μετατροπή του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου την περασμένη Παρασκευή, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων .

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου εξέφρασε την πικρία του, επισημαίνοντας :’οι γείτονες μας, μας προκαλούν. Η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς , είναι σύμβολο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Από πού το έφεραν; Από τα βάθη της Ασίας; Το δημιούργησαν; Νιώθουν ακόμη ανασφάλεια; Το βρήκαν και έπρεπε να το σεβαστούν’.

Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τη συμπαράσταση της τοπικής μας Εκκλησίας προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και απηύθυνε έκκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο  και τους ηγέτες του, να μη μείνουν μόνο στα ευχολόγια ή την δημόσια έκφραση της λύπης τους , αλλά να λάβουν δραστικά  μέτρα γιατί : ‘οι γείτονες μας μόνο με δραστικά μέτρα καταλαβαίνουν’.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ρωτήθηκε από μέσα ενημέρωσης για το γεγονός ότι ο ίδιος είναι ποιμένας σε μια Μητρόπολη στην οποία συμβιούν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, και η απάντηση του ήταν ότι 26 χρόνια ποιμαίνει στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρείου και ο σεβασμός είναι αποδεδειγμένος. Και έτσι θα συνεχίσει ο ίδιος. Όμως, πρόσθεσε, πράξεις όπως αυτή, το λιγότερο που επιδεικνύουν , είναι έλλειψη σεβασμού και ο σεβασμός είναι θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη όλων.

Ακούστε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρείου.

 

Θρησκευτικά
Τοπικά