Σεβασμιώτατος Ξάνθης: καλεί το ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης στην αγρυπνία για την Αγία Σοφία/Τι τονίζει για την κοινή δήλωση των Μητροπολιτών της Θράκης

Ύβρης και πρόκληση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ενεργό τέμενος επισημαίνουν σε κοινή δήλωση τους οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, Ξάνθης και Περιθεωρείου Παντελεήμων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου επισημαίνει ότι μέσω της δήλωσης καταδικάζεται η απόφαση του Τούρκου προέδρου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ενεργό τέμενος, καλούνται οι ηγέτες όλου του πολιτισμένου κόσμου να αντιδράσουν με πράξεις ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο και , για μια ακόμη φορά διαβεβαιώνεται η δημοκρατική και πολιτισμένη, βασισμένη στις αρχές του σεβασμού των ανθρώπων, συμπεριφορά της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η Θράκη είναι υπόδειγμα, και παράδειγμα προς μίμηση , της ειρηνικής συνύπαρξης πληθυσμών , θεμελιωμένης πάνω στο σεβασμό των ανθρώπων και της ελευθερίας των ανθρώπων και έτσι θα συνεχίσει, υπογραμμίζει.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης να συμμετάσχει στην αγρυπνία για την Αγία Σοφία που θα τελεστεί το βράδυ της 23ης προς 24η Ιουλίου, στις 21:00 , στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας. Θα τελεστεί επίσης μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης.

Αναφορικά δε με τις νέες τουρκικές προκλήσεις ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι με ομοψυχία, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα η Ελλάδα και οι Έλληνες θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους δικαιώματα.

Ακολουθούν η κοινή δήλωση των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης και η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Ξάνθης.

Η δήλωση των Μητροπολιτών της Θράκης

«Η μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας σε ενεργό τέμενος, με πρωτοβουλία του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κατ’ εξοχήν ιερό και ιστορικό σύμβολο του Χριστιανισμού χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τον Τούρκο Πρόεδρο, στην απόπειρα του να οικοδομήσει ένα σύγχρονο νεο-οθωμανικό ισλαμικό κράτος με τα χαρακτηριστικά χαλιφάτου.

Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα δικαίου, χωρίς να υποχωρεί στα εθνικά δικαιώματα της, οφείλει να συνεχίσει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας. Η Θράκη είναι το υπόδειγμα ενός τόπου πρότυπο και παραδείγματος προς μίμηση. Η ειρηνική συνύπαρξη πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι κατακτήσεις που δεν αμφισβητούνται, αλλά και δεν πρέπει να υπονομευτούν. Εξάλλου, η ευαγγελική αγάπη είναι το σημαντικότερο διαχρονικό και πανανθρώπινο χριστιανικό μήνυμα.

 

Αυτήν θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα να κηρύσσουμε στη Θράκη, τόσο με λόγια όσο και με έργα. Και με αυτήν θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε.

Οι 4 Μητροπολίτες καταδικάζουμε την απόφαση και καλούμε όλον τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του».

Ακούστε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων.

 

 

 

Θρησκευτικά
Τοπικά