Δ.Καιρίδης για Διακομματική Επιτροπή Θράκης: στόχος ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη θωράκιση της Θράκης/Τι λέει για την τουρκική προκλητικότητα

Μετά τη διευθέτηση των χρόνιων  προβλημάτων που δημιούργησε στο επιχειρείν της Θράκης η μη απόδοση των οφειλόμενων από την πολιτεία ποσών της επιδότησης 12% του κόστους εργασίας αλλά και η κατάργηση του μέτρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ληφθεί μέριμνα για τους δικαιούχους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προχώρησαν στη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, μιας περιοχής που απαιτεί την ιδιαίτερη φροντίδα της πολιτείας για πολλούς λόγους, επισημαίνει το μέλος της επιτροπής, βουλευτής Β1 εκλογικής περιφέρειας βόρειου τομέα Αθηνών της Ν.Δ.  και τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Γνώστης των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών της περιοχής, αφού όπως επισημαίνει διατηρεί επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικών αρχών στην Θράκη, ο κ. Καιρίδης  μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, υπογράμμισε ότι η επιτροπή ξεκίνησε το έργο της μέσα σε κλίμα συναίνεσης, όπως το ζήτημα της Θράκης το επιβάλλει.

Επεσήμανε ότι η πρόεδρος κ. Ντόρα Μπακογιάννη, γνωρίζει εξαιρετικά καλά την περιοχή και ενημέρωσε ότι  εξειδικεύθηκαν , κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι τομείς εργασίας και οι βασικοί άξονες που είναι τα θέματα ανάπτυξης  με έμφαση στην οικονομία και τις υποδομές, και τα θεσμικά θέματα  - όπως η διαθρησκευτική συνύπαρξη- αλλά και ζητήματα ασφάλειας.

Η εμπειρία από τη διαχείριση ζητημάτων της Θράκης στο παρελθόν , με τα ‘κουφάρια’ επιχειρήσεων να θυμίζουν ακόμη τι πρέπει να αποφύγουμε, επιτάσσει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο έργο μας, τονίζει, και προσθέτει με έμφαση: ‘ στόχος είναι ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο  και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα δράσεων για τη μακροχρόνια ανάπτυξη και θωράκιση της Θράκης, που αποτελεί τον εθνικό μας προμαχώνα΄.

Ο κ. Καιρίδης απαρίθμησε τα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή, τα οποία θα εξεταστούν από τους τομείς εργασίας της επιτροπής, σημείωσε ότι  θα γίνουν επισκέψεις και στους τρεις νομούς προκειμένου να συζητήσουν τα μέλη της επιτροπής με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων, ενώ θα λειτουργήσει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι και τα Χριστούγεννα ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έγκαιρα, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.

Τουρκική προκλητικότητα

Αναφερόμενος στην αναδίπλωση της Τουρκίας αναφορικά με την ένταση που δημιούργησε με την έκδοση της παράνομης ΝΑΥΤΕΧ , ο κ. Καιρίδης τονίζει ότι είναι θετική η αποκλιμάκωση, εστιάζει στην τουρκική πρόταση για διάλογο υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν και είναι υπέρ του διαλόγου με συγκεκριμένη όμως ατζέντα συζήτησης, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, αναλύει τη θέση στην οποία βρέθηκε εξαιτίας της συμπεριφοράς του ο Ερντογάν και η χώρα του αντιπαραθέτοντας από την άλλη τις μεθοδικές ενέργειες της Ελλάδας σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο,  οι οποίες ανέδειξαν και κατέδειξαν στη διεθνή κοινότητα την προκλητικότητα και τη μη σύννομη με το διεθνές δίκαιο, συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ακούστε τον κ. Δ.Καιρίδη.

 

Τοπικά