Η Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ ενημερώνει για τις εκδηλώσεις με αφορμή τα 76 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Για τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ Ξάνθης για την 9η Μαΐου, ενημερώνει η τοπική οργάνωση.

Αναφέρει:

«Με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μάη το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής προς τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για τη συντριβή του ναζισμού – φασισμού.

Στην ομιλία του, ο Ορέστης Λιώλης γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, ανέδειξε την τεράστια συνεισφορά των κομμουνιστών και της ΚΟ Ξάνθης στον αγώνα του Ξανθιώτικου λαού απέναντι στους Βούλγαρους φασίστες. Αυτή η συνεισφορά υπήρξε ανεκτίμητη από την πρώτη μέρα (7 Απρίλη 1941 ομιλία του υπευθύνου του ΚΚΕ στην Κεντρική Πλατεία) μέχρι και την απελευθέρωση από το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944.

Παράλληλα κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιχείρηση αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου πολέμου, την εξομοίωση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού με τον φασισμό.

Επιπλέον επανάφερε το διαχρονικό αίτημα του ΚΚΕ προς την εκάστοτε κυβέρνηση για να διεκδικήσει άμεσα τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανική κυβέρνηση, οι οποίες αποτελούν χρέος προς τον λαό μας που πλήρωσε τις τεράστιες καταστροφές του κατακτητή στη χώρα μας και έδωσε εκατόμβες θύματα στην απελευθερωτική πάλη από τη ναζιστική κατοχή.

Τέλος ανέδειξε το γεγονός ότι η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος και ότι ο σοσιαλισμός είναι το μόνο, φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση έκλεισε με πορεία στην παλιά πόλη της Ξάνθης, και κατάθεση στεφάνου στο κτήριο που στεγαζόταν η Οχράνα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά