Ο Αλέξανδρος Κοντός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο- "Αγροτική πολιτική στην πράξη" - Tα Grecials είναι έτοιμα να τα γευθούμε...

Ο Αλέξανδρος Κοντός με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του στην Ξάνθη, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και βρέθηκε  στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, με τη συμφωνία όπως σημείωσε με το ξεκίνημα της κουβέντας ότι θα μιλήσουμε για την αγροτική πολιτική και όχι για Πολιτικά ....!
 
Ο πρώην Υπουργός, τόνισε  ότι, η αγροτική πολιτική ενώ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αντιμετωπίζεται ως “περίπτερο”, ενώ θα έπρεπε να είναι “μαγαζί γωνία”, θέτοντας το εύλογο ερώτημα τι θα γινόταν στην ελληνική περιφέρεια, εάν δεν υπήρχε αγροτικός τομέας, με την απάντηση να έρχεται με αυτό που είχε πει ο Κώστας Καραμανλής,  δεν θα υπήρχε Ελλάδα, εάν δεν υπήρχε αγροτικός τομέας.
 
Ο Αλέξανδρος  Κοντός επισήμανε ότι στο βιβλίο του, εκτός από τη χάραξη μίας εφαρμοσμένης αγροτικής πολιτικής που προτείνει, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα, πρώτον γιατί πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην αγροτική πολιτική, όταν η καθαρή πρωτογενής παραγωγή καλύπτει το 4,5% του συνόλου της ονομαστικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας , λέγοντας ότι αυτό το επιχείρημα είναι λάθος, αφού η χώρα μας λαμβάνει 2 δις ευρώ κάθε χρόνο από την ΕΕ, αλλά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,  το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στην Βόρεια Ελλάδα, προέρχεται από τον αγροτικό τομέα.
 
Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με την ενίσχυση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία σύμφωνα με τον Αλέξανδρο  Κοντό είναι ποιοτικά και σε ένα μεγάλο ποσοστό και ανταγωνιστικά, αρκεί να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ακόμη περισσότερο,  στους τομείς της τυποποίησης, της συσκευασίας και της πιστοποίησης, ενώ βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, με την ενθάρρυνση να ασχοληθούν οι νέοι με τον αγροτικό τομέα. 
 
Το τρίτο ερώτημα αφορά την ουσιαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα και σε αυτό ο Αλέξανδρος Κοντός απαντά ότι απαιτείται καλύτερη ενημέρωση και στήριξη των αγροτών και ταυτόχρονα έργα υποδομών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρδευτικό έργο της Ξάνθης, το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί, αλλά δυστυχώς μία προσφυγή στο ΣτΕ καθυστέρησε το συγκεκριμένο έργο για 11 χρόνια, σημειώνοντας ότι ευτυχώς τώρα ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  γνωρίζει το ζήτημα και το “τρέχει”.
 
Ο Α.  Κοντός επανέλαβε κάτι που είχε δηλώσει και στο παρελθόν, “ότι είναι αυτονόητο στη ζωή, δεν είναι στην πολιτική” φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μικρό αεροπλάνο σε Αλεξανδρούπολη ή Χρυσούπολη, προκειμένου να φροντίζουμε  εγκαίρως τις αγροτικές καλλιέργειες από τις χαλαζοπτώσεις, εντούτοις ως χώρα συνεχίζουμε να πληρώνουμε αποζημιώσεις στους αγρότες που πλήττονται από τέτοια φαινόμενα, που ήταν έντονα τις δύο τελευταίες χρονιές όπως στον Δήμο Τοπείρου..... και όλη αυτή η αντιμετώπιση είναι σε λάθος κατεύθυνση, γιατί δεν αρκούν μόνο οι αποζημιώσεις. Ουσιαστικά υπονομεύεται το αύριο των αγροτών, καθώς εάν υπάρξει έλλειψη του παραγόμενου προϊόντος τότε αυτή η έλλειψη στην αγορά θα αναπληρωθεί από αλλού και έτσι θα χαθεί, θα σπάσουν  κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, διάθεσης, κατανάλωσης, εξασφάλισης.
Στο θέμα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των αγροτών,  υποστήριξε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και πάλι τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, λέοντας ότι δεν κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο αυτά καταργήθηκαν και μετακινήθηκαν οι υπάλληλοί τους, με αποτέλεσμα ο σύμβουλος του αγρότη να είναι σήμερα αυτός που πουλάει φάρμακα.
 
 
 
 

Η ΣΕΚΕ λειτουργεί ορθολογικά 

 
Η ΣΕΚΕ είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί ορθολογικά και κάνει αυτό που θα έκανε κάθε  επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο Αλέξανδρος Κοντός, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη συνεταιριστική εταιρία που έδωσε βάση στο μάνατζμεντ, αφού το ήμισυ του Διοικητικού Συμβουλίου απαρτίζεται από τεχνοκράτες και το υπόλοιπο από συνεταιριστές και όλοι μαζί συζητούν και συναποφασίζουν για την στρατηγική της εταιρίας.
 
The  GRECIALS
 
Σε μία περίοδο που εγκαταλείπεται η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για να συνεχίσουν σε αυτόν τον τομέα,  η ΣΕΚΕ επενδύει παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία, σε αγροτικά προϊόντα όπως μέλι, λάδι, ελιές και ρόδι, τα οποία τυποποιεί και εξάγει όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και σε χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία και Σουηδία.
 
Στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και βέβαια στην Ξάνθη υπάρχουν τα προϊόντα αυτά και προέτρεψε ο Αλέξανδρος Κοντός να τα δοκιμάσουμε, καθώς όλα αυτά είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, προέρχονται από μικρούς παραγωγούς και απομακρυσμένες περιοχές, που χρειάζονται τη στήριξη από όλους μας και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικής ποιότητας.
 
 
 
“Αγροτική πολιτική στην πράξη”
 
Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης στην Αθήνα του βιβλίου “Αγροτική πολιτική στην πράξη”, του Αλέξανδρου Κοντού, πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ, το βιβλίο παρουσιάζεται και στην Ξάνθη αύριο Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 6 και μισή το απόγευμα στην αίθουσα Ξενία στο ξενοδοχείο Elliso.
 
 
Το βιβλίο του Αλέξανδρου Κοντού “Αγροτική πολιτική στην πράξη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προλογίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ στην εκδήλωση παρουσίασης στην  Ξάνθη θα μιλήσουν:
ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης, πρώην υπουργός, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο  Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Νίκος Κουτλιάμπας πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο Τάσος Κοντογιαννίδης, δημοσιογράφος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαριάννα Πυργιώτη, δημοσιογράφος.  
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-μοντάζ-επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά