Τιμήθηκαν οι Ξανθιώτες ενωμοτάρχες – χωροφύλακες, που έπεσαν για την πατρίδα στον εμφύλιο του 1946 – 1949

Τιμήθηκαν οι (37) πεσόντες Ξανθιώτες άνδρες της τ. Χωρ/κης, υπέρ πατρίδος

Για 10η χρονιά τα σωματεία Αστυνομικών του Ν. Ξάνθης (Αποστράτων – εν ενεργεία) πιστοί στο ραντεβού τίμησαν όπως τους άξιζε, τους τριάντα επτά (37) Ξανθιώτες ενωμοτάρχες – χωροφύλακες, που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον εμφύλιο του 1946 – 1949 σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στο σημείο του ηρώου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στο 6ο χιλ. της παλιάς Ε.Ο. Ξάνθης – Κομοτηνής, την Κυριακή 7 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, όπου η Ελληνική Πολιτεία πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια κατασκεύασε μνημείο ηρώων τιμώντας όλους εκείνους που με τη θυσία τους τίμησαν την Υπηρεσία τους, τίμησαν την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονας με τον διάκονο Νεκτάριο τέλεσαν το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των υπέρ πατρίδος πεσόντων Ξανθιωτών ανδρών της Ελληνικής Χωροφυλακής και το τελετουργικό εκτέλεσαν άψογα ο Γενικός Γραμματέας κ. Κων/νος Δεληγιαννόπουλος με τον Ταμία κ. Δημοσθένη Δημαρά, ενώ το παρόν έδωσαν οι πολιτικές – πολιτειακές - στρατιωτικές – αστυνομικές αρχές και πλήθος συνταξιούχων αλλά και πολιτών φίλων της Ελληνικής Αστυνομίας και φυσικά συγγενείς των αδικοχαμένων, που ελπίζουμε την επόμενη φορά να είναι περισσότεροι αφού όλοι οι ήρωες κατάγονται από τον Νομό Ξάνθης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων κ. Θεοφάνης Καραμπιπέρης, ανέφερε για τιμή πουν έκανε η πολιτεία με την κατασκευή του μνημείου, την ημέρα μνήμης και τον τρόπο καθιέρωσής της από τα ενεργά αστυνομικά σωματεία της Ξάνθης αναγνωρίζοντας την θυσία των (37) συναδέλφων μας, που έδωσαν την ζωή τους για την Υπηρεσία και το χρέος να τους τιμούμε παντοτινά.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους συγγενείς των αδικοχαμένων Κωστόπουλου Αθανασίου, Πανταζίδη Ευαγγέλου, Πασσά Θεοφάνη, Ασλανίδη Ευστρατίου, Μπουραζάνη Χρισοφύλη, από τον πρόεδρο των Αποστράτων κ. Καραμπιπέρη Θεοφάνη εκ μέρους των σωματείων Αστυνομικών, τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, τον Μιχάλη Αμοιρίδη ως εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τον εκπρόσωπο του Στρατηγού Διοικητή Δ΄ΣΣ, τον Δήμαρχο Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου, των εκπροσώπων των Δημάρχων Ξάνθης και Αβδήρων Σοφία Ψωμά - Ντεμήρ Σαντρή αντίστοιχα, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης κ. Πασχάλη Γιώρη, από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Αραμπατζή Ιωάννη, από τον Υπολιμενάρχη Λάγους κ. Σκιλίτση Απόστολο, από τους προέδρους των Συνδέσμων Αποστράτων Νομών Έβρου κ. Κώστα Χατζηαναγνώστου, Πιερίας κ. Δημήτρη Αδαμόπουλο, Καβάλας κ. Κιοσέ Ηλία, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Χωρ/κής – ΕΛ.ΑΣ. Ν. Θεσσαλονίκης κ. Σαββίδη Στέργιο από τον Πρόεδρο του παραρτήματος Ξάνθης της ΕΑΑΣ κ. Κουτσαϊμάνη Ιωάννη, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφέδρων Αξ/κών Ν. Ξάνθης κ. Γιάννη Σπυριδόπουλο και για την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών / Ελληνικό Εθνικό τμήμα ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής επιτροπής κ. Ιωαννίδης Χρήστος.

Στην συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Φάνη Καραμπιπέρη, με στοιχεία του τόπου καταγωγής και τον τόπο με την ημερομηνία, όπου μαρτύρησαν. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Ακολούθησε μίνι δεξίωση στον χώρο του μνημείου προσφορά για όλους τους παρευρισκόμενους και γεύμα για τους συναδέλφους των Ενώσεων Αποστράτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά