Ο Διονύσιος Ζήβας μιλά στο Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης.Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και η έκθεση " Έλληνες Ναΐφ ζωγράφοι".

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης παρουσιάζει μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “ Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι”. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τη μεγάλη συλλογή του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΗ που εδρεύει στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Διονύσιος Ζήβας, Αρχιτέκτονας, Πανεπιστημιακός, με διεθνή ακτινοβολία και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ικανοποίησε το αίτημα μας και μας δέχθηκε, αποδεχόμενος να συζητήσουμε για το Ίδρυμα, για την έκθεση που μας εμπιστεύθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, για την Παλιά Ξάνθη που επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Όταν κανείς αντικρίσει από κοντά το Διονύση Ζήβα άμεσα αντιλαμβάνεται τη σεμνότητα, ενός πολυσπουδαγμένου και πολυταξιδεμένου ακαδημαϊκού και ερευνητή,  που έχει πολλά ακόμη να δώσει στην κοινωνία. Η άμεση συστολή αναδεικνύει πρωτόγνωρα τη μεστότητα της σκέψης του  και την αισθητική στην έκφραση του, κάνοντας τη συζήτηση απλή, συγχρόνως περιεκτική και ουσιαστική.

Ακούστε το Διονύσιο Ζήβα.

 

Το Ίδρυμα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έχει σκοπό τη μελέτη, προαγωγή και διάδοση της αισθητικής και της φιλοσοφίας της τέχνης.

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα, όπως παροχή υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα αισθητικής και τέχνης, επιστημονικές εκδόσεις, οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων και καλλιτεχνικών εκθέσεων, τη λειτουργία της Θέσης Μιχελή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία της Αισθητικής και τέλος, χορηγίες σε πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς με παράλληλους σκοπούς.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1979 από την ναΐφ ζωγράφο Έφη Μιχελή (1906-1984), στο οποίο κληροδότησε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της.

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος επιθυμώντας να συνεχίσει την προσπάθεια της  Έφης Μιχελή να προβάλλει στο ευρύ κοινό την όχι και τόσο αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ναΐφ ζωγραφική, αποφάσισε να δημιουργήσει μια μόνιμη συλλογή Ελλήνων Ναΐφ Ζωγράφων, παλαιότερων αλλά και σύγχρονων, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την ίδρυση μιας Πινακοθήκης Ελλήνων Ναΐφ Ζωγράφων.

Βλέποντας τα έργα, όλοι θα  διαπιστώσουν,  ότι ο στόχος αυτός αξίζει να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι έχουμε να επιδείξουμε στην Ελλάδα σημαντικούς εκπροσώπους που παρουσιάζουν εξαιρετική πολυμορφία ως προς τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούν.

Η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη που εγκαινιάστηκε την Κυριακή θα λειτουργήσει  έως τις 19 Οκτωβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 10.00  έως τις 14.00 & από τις 18.00  έως τις 23.00

 

Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά