Ταξική Πορεία: Άμεση πρόσληψη των απολυμένων. Κάτω τα χέρια από τη δωρεάν σίτιση για όλους.

 

Το άνοιγμα της φοιτητικής λέσχης στη Ξάνθη ( Τρίτη 8/1 ) μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, επιφύλασσε σοβαρότατες εξελίξεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους φοιτητές.

Το νέο καθεστώς λειτουργίας της λέσχης είναι πλέον γεγονός ακόμη και αν η διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Όποιος και αν είναι ο νέος εργολάβος, το υπουργείο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε πλήρη συμφωνία με την πρυτανεία δείχνουν τα δόντια τους για τα καλά. Η νέα συνθήκη επιβάλει σοβαρές περικοπές στα κονδύλια για τη σίτιση, νέα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις για τους εργαζόμενους, χτύπημα του δικαιώματος στην δωρεάν σίτιση για όλους των φοιτητών.

Τέσσερις εργαζόμενοι με πολυετή εργασία στην λέσχη πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας και της ανασφάλειας. Για όσους έμειναν στη δουλειά ο φόβος της απόλυσης κυριαρχεί καθώς έπεται και συνέχεια. Την ίδια στιγμή η μείωση προσωπικού σημαίνει πολλαπλασιασμός του φόρτου εργασίας. Η ίδια δουλειά πρέπει να βγαίνει από σημαντικά λιγότερους εργαζόμενους.

Οι απολύσεις και η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους της λέσχης δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι μισθοί πείνας στο ύψος του βασικού μισθού, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (πολλές φορές συμβάσεις 2-3 εβδομάδων), ο κίνδυνος της απόλυσης που κάθε τόσο επανέρχεται και η αδυναμία κατοχύρωσης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, διαμορφώνουν τη καθημερινή πραγματικότητα του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις έχουν άμεσες επιπτώσεις για όλους τους φοιτητές. Η μεγάλη μείωση του σιτηρεσίου ανά φοιτητή σε 1,8€ για τρία γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), χτυπά τόσο τη ποσότητα, όσο και τη ποιότητα του φαγητού.  Η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και οι κάρτες σίτισης αποτελούν ένα ξεκάθαρο νέο ταξικό φραγμό και χτυπούν αποφασιστικά το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης για όλους.

Οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να ενταθούν. Ένα χρόνο πριν απαντήσαμε στο κλείσιμο της λέσχης και καταφέραμε την επαναλειτουργίας της και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Φέτος βρεθήκαμε ξανά στο δρόμο, πλάι στους εργαζόμενους, με τα ίδια αιτήματα και κατευθύνσεις.

Ο νέος κύκλος επίθεσης στα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων. Φοιτητές και εργαζόμενοι της λέσχης πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαιτώντας να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις.

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ CATERING
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά