Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Δύο χρόνια γεμάτα δράση, πολιτισμό και δημιουργική αναζήτηση της παραγωγικής μας ταυτότητας, γιορτάζει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 18:00 μ.μ., το ΠΑΣΤΑΛΙ, στην Παλιά Χρύσα Ξάνθης.
«Μετά από δύο χρόνια «πασταλιάσματος» με τα υλικά του παρελθόντος και του παρόντος, σας προσκαλούμε σε μια επετειακή συνάντηση ευγνωμοσύνης και οραματισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της η Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ.
Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, η κυρία Πετρά σημείωσε ότι, η συνάντηση είναι ανοικτή στο κοινό, όπου μέσα σε μία εορταστική ατμόσφαιρα θα γίνει ο απολογισμός των δύο χρόνων, αλλά και η παρουσίαση του 3ου Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ, το Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιείται στην Ξάνθη, εστιάζοντας στην ανάδειξη της τοπικής βιομηχανικής ιστορίας και παραγωγικής κληρονομιάς, το οποίο ξεκινά στις 17 Απριλίου .
Η επετειακή γιορτή θα ξεκινήσει στις 18:00 μ.μ. με την υποδοχή, τη γνωριμία, τις γεύσεις και τα τσουγκρίσματα , θα ακολουθήσει η Τελετή Ευγνωμοσύνης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει απονομή βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες των προηγούμενων δράσεων, ως αναγνώριση σε όσους περπάτησαν μαζί με την ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ, ενώ θα γίνει και η παρουσίαση 3ου Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ 2026, με τρεις περιόδους, Εαρινή, Φθινοπωρινή και Χειμερινή περίοδος, και κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει ένα βιωματικό εργοταξιακό σεμινάριο με θεματικές: Αγρός – Κατασκευή – Βιομηχανία.
Εκτός όμως από τις δράσεις και τα εργοταξιακά σεμινάρια, στο Φεστιβάλ ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι μουσικές στο ΠΑΣΤΑΛΙ, και όπως αποκάλυψε η Μαρία Πετρά, στην τρίτη διοργάνωση, μεταξύ άλλων δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, θα βρεθούν στην Ξάνθη, ο Ανδρέας Καρακότας, στις 6 Ιουνίου σε μία μουσική εκδήλωση και η συγγραφέας, ποιήτρια και μεταφράστρια, Αγαθή Δημητρούκα, σύντροφος του Νίκου Γκάτσου, στην αυλαία του φεστιβάλ με το «νυχτέρι» με νέους στίχους για τον καπνό.
Κάλεσμα Σύμπραξης: Μια σχέση «Δούναι και Λαβείν»
Η Μαρία Πετρά απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς και ενεργούς πολίτες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΕΡΟΠ σε κάθε φάση του, διευκρινίζοντας ότι, δεν αναζητούν εθελοντές, αλλά συμπράττοντες σε μια σχέση αμοιβαίας προσφοράς με επίκεντρο τη συλλογικότητα.
Όπως ανέφερε, η προσφορά εργασίας στο πεδίο θα λειτουργεί ως «μονάδα ανταλλαγής» για την ομάδα και ενδεικτικά, η συμμετοχή 10-12 συμπραττόντων για μία ημέρα προσφοράς, εξασφαλίζει τη συνολική φιλοξενία και διαμονή της ομάδας στον\Σταθμό Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, για μία ημέρα.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ενημερωθούν για την ανταποδοτική συμμετοχή στο ΠΑΣΤΑΛΙ, στην Παλιά Χρύσα, Ξάνθη, Δεινού 21, το Σάββατο 14 Μαρτίου, 18:00 μ.μ.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου



